Danie kuchni węgierskiej
Zestawienie przepisów
Czas wykonania: 1,5-2 godzin
Trudność: łatwe
Gdyby ktoś zapytał mnie o najbardziej znane węgierskie danie, to bez zastanowienia odpowiedziałbym: “gulasz”. Jednak węgierski gulasz – Gulyásleves nie jest znanym nam w Polsce gulaszem, czyli potrawką z duszonego mięsa w sosie. Dla Węgrów gulasz to intensywna, paprykowa zupa z kawałkami mięsa wołowego. Właśnie to danie postanowiliśmy ugotować na początku.
Jako ciekawostka, w kuchni węgierskiej jest też potrawa bardziej podobna do naszego gulaszu – nazywa się Pörkölt.
Składniki
- 500 g mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 mały korzeń pietruszki
- niewielki kawałek selera
- 1 papryka czerwona
- 1 duży pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 3 duże ziemniaki
- 2 łyżki smalcu
- 1,5 l wody
Przyprawy
- 1 łyżka papryki czerwonej w proszku
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 liście laurowe
- pieprz
- sól
Do podania
- świeża natka pietruszki
Wykonanie
- Zaczynamy od pokrojenia wołowiny na niewielkie kawałki.
Drobno siekamy cebulę.- Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie wymienione wyżej składniki podsmażamy razem na smalcu w garnku przez około 10 minut.
- Następnie dodajemy przyprawy: paprykę czerwoną i ostrą w proszku oraz kminek. Powinny one rozpuścić się w roztopionym smalcu.
- W międzyczasie kroimy pomidora i czerwoną paprykę w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
- Wsypujemy wszystko do garnka i zalewamy 1,5 litra zimnej wody.
- Teraz dodajemy liście laurowe, pieprz i sól.
- Całość gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
- Na koniec możemy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować jeszcze przez 30 minut.
- Zupę najlepiej podawać gorącą posypaną siekaną natką pietruszki.
Źródła:
https://fotokulinarnie.pl/przepisy/gulyasleves-wegierska-zupa-gulaszowa
https://www.nosalty.hu/recept/tradicionalis-gulyasleves
http://www.mindmegette.hu/gulyasleves-nani-modjan.recept/
[…] https://ksiegasmaku.pl/gulyasleves-wegierska-zupa-gulaszowa/ […]