Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Węgry  /  4 grudnia 2018

Węgierska zupa gulaszowa – Gulyásleves

by Adrian i Monika Sroka
Węgierska zupa gulaszowa - gotowe danie
Węgierska zupa gulaszowa – gotowe danie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni węgierskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 1,5-2 godzin
Trudność: łatwe

Gdyby ktoś zapytał mnie o najbardziej znane węgierskie danie, to bez zastanowienia odpowiedziałbym: “gulasz”. Jednak węgierski gulasz – Gulyásleves nie jest znanym nam w Polsce gulaszem, czyli potrawką z duszonego mięsa w sosie. Dla Węgrów gulasz to intensywna, paprykowa zupa z kawałkami mięsa wołowego. Właśnie to danie postanowiliśmy ugotować na początku.
Jako ciekawostka, w kuchni węgierskiej jest też potrawa bardziej podobna do naszego gulaszu – nazywa się Pörkölt.

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • niewielki kawałek selera
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duży pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 łyżki smalcu
  • 1,5 l wody

Przyprawy

  • 1 łyżka papryki czerwonej w proszku
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól

Do podania

  • świeża natka pietruszki
Gulyásleves - podsmażone mięso z warzywami
Podsmażone mięso z warzywami, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Wykonanie

  1. Zaczynamy od pokrojenia wołowiny na niewielkie kawałki.
  2. Drobno siekamy cebulę.
  3. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobną kostkę.
  4. Wszystkie wymienione wyżej składniki podsmażamy razem na smalcu w garnku przez około 10 minut.
  5. Następnie dodajemy przyprawy: paprykę czerwoną i ostrą w proszku oraz kminek. Powinny one rozpuścić się w roztopionym smalcu.
  6. W międzyczasie kroimy pomidora i czerwoną paprykę w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
  7. Wsypujemy wszystko do garnka i zalewamy 1,5 litra zimnej wody.
  8. Teraz dodajemy liście laurowe, pieprz i sól.
  9. Całość gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
  10. Na koniec możemy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować jeszcze przez 30 minut.
  11. Zupę najlepiej podawać gorącą posypaną siekaną natką pietruszki.

Źródła:
https://fotokulinarnie.pl/przepisy/gulyasleves-wegierska-zupa-gulaszowa
https://www.nosalty.hu/recept/tradicionalis-gulyasleves
http://www.mindmegette.hu/gulyasleves-nani-modjan.recept/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • europa
  • węgry
  • zupa

Nawigacja wpisu

Nadziewana papryka – Töltött paprika
Langosz (pieczony w piekarniku)

1 comment

  • Kuchnia węgierska - zestawienie przepisów - Księga smaku
    28 stycznia 2019

    […] https://ksiegasmaku.pl/gulyasleves-wegierska-zupa-gulaszowa/ […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...