Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Węgry  /  5 grudnia 2018

Langosz (pieczony w piekarniku)

by Adrian i Monika Sroka
Langosz
Langosz, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni węgierskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 60 min
Trudność: średnia

Rok temu, będąc w Budapeszcie, wybraliśmy się do poleconego nam miejsca, w którym można było spróbować co to jest langosz: https://pl.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g274887-d6949762-Reviews-Retro_Langos_Arany_Janos_Metro_Station-Budapest_Central_Hungary.html Było mocno poniżej zera i pogoda nie zachęcała do długich spacerów. Ciepła przekąska okazała się być świetnym pomysłem.
Langosze są popularną węgierską przekąską. Jest to placek drożdżowy smażony w głębokim tłuszczu, podawany na ciepło z różnymi dodatkami. Spotkamy je w wielu miejscach w węgierskich miastach. Pod względem popularności można je porównać do polskich zapiekanek. Gdy sami jedliśmy go po raz pierwszy w Budapeszcie, byliśmy zaskoczeni, że pomimo smażenia w głębokim tłuszczu, same langosze nie były tłuste. Były za to ładnie wyrośnięte i zarumienione.
Większość przepisów zaleca smażenie placków (langosz) zgodnie z oryginałem, jednak ja zmodyfikowałem je trochę, ponieważ nie chciałem smażyć na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 300-350 ml ciepłej wody
  • 10 g drożdży
  • ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatki:

  • jogurt grecki
  • 1 łyżeczka startego czosnku
  • tarty ser żółty
  • ketchup lub krojone pomidory
  • do smaku szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Do kubeczka wlewamy 5 łyżek ciepłej wody (ale nie za gorącej), wsypujemy łyżkę maki pełnoziarnistej i łyżeczkę cukru.
  2. Nastawiamy piekarnik na 40 stopni i wstawiamy zaczyn w kubku do wyrośnięcia. Po 15 minutach będzie gotowy. Na powierzchni powinny się wtedy pojawić pierwsze wykwity. To oznacza, że drożdże wystartowały.
  3. Do miski wsypujemy mąkę (ja zwykle dodatkowo przesiewam, żeby ją napowietrzyć), zaczyn, sól oraz czosnek. Dodajemy także resztę wody.
  4.  Zagniatamy ciasto do otrzymania jednolitej masy. Powinno ono odchodzić od rąk.
  5. Następnie zakrywamy je ściereczką i ponownie wkładamy do piekarnika aż do podwojenia objętości. Powinno to zająć około 20 minut (jeżeli chcemy podać je dopiero następnego dnia, wyrośnięte ciasto można zawinąć w folię spożywczą i przechować w lodówce).
  6. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozgrzewamy go do temperatury 200 stopni.
  7. Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej z nich należy uformować szerokie płytkie placki w kształcie talerzy o pogrubionych brzegach.
  8. Układamy je na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika aż do zarumienienia (około 10-12 minut).
  9. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Jogurt mieszamy ze startym czosnkiem aby otrzymać sos czosnkowy i ucieramy ser żółty.
  10. Po upieczeniu możemy wyjąc placki, posmarować sosem czosnkowym, posypać serem i dodać pomidory.
    Smacznego.

PS. Jeżeli nie lubisz sosu czosnkowego, możesz po prostu użyć samego jogurtu.

Źródło:
https://akademiasmaku.pl/przepis/langosze,1780

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • dodatek
  • europa
  • węgry

Nawigacja wpisu

Węgierska zupa gulaszowa – Gulyásleves
Węgierskie słone ciastka – Pogácsa

1 comment

  • Kuchnia węgierska - zestawienie przepisów - Księga smaku
    28 stycznia 2019

    […] https://ksiegasmaku.pl/langosz-pieczony-w-piekarniku/ […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...