
Danie kuchni węgierskiej
Zestawienie przepisów
Czas wykonania: 60 min
Trudność: średnia
Rok temu, będąc w Budapeszcie, wybraliśmy się do poleconego nam miejsca, w którym można było spróbować co to jest langosz: https://pl.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g274887-d6949762-Reviews-Retro_Langos_Arany_Janos_Metro_Station-Budapest_Central_Hungary.html Było mocno poniżej zera i pogoda nie zachęcała do długich spacerów. Ciepła przekąska okazała się być świetnym pomysłem.
Langosze są popularną węgierską przekąską. Jest to placek drożdżowy smażony w głębokim tłuszczu, podawany na ciepło z różnymi dodatkami. Spotkamy je w wielu miejscach w węgierskich miastach. Pod względem popularności można je porównać do polskich zapiekanek. Gdy sami jedliśmy go po raz pierwszy w Budapeszcie, byliśmy zaskoczeni, że pomimo smażenia w głębokim tłuszczu, same langosze nie były tłuste. Były za to ładnie wyrośnięte i zarumienione.
Większość przepisów zaleca smażenie placków (langosz) zgodnie z oryginałem, jednak ja zmodyfikowałem je trochę, ponieważ nie chciałem smażyć na głębokim tłuszczu.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 300-350 ml ciepłej wody
- 10 g drożdży
- ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Dodatki:
- jogurt grecki
- 1 łyżeczka startego czosnku
- tarty ser żółty
- ketchup lub krojone pomidory
- do smaku szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie
- Do kubeczka wlewamy 5 łyżek ciepłej wody (ale nie za gorącej), wsypujemy łyżkę maki pełnoziarnistej i łyżeczkę cukru.
- Nastawiamy piekarnik na 40 stopni i wstawiamy zaczyn w kubku do wyrośnięcia. Po 15 minutach będzie gotowy. Na powierzchni powinny się wtedy pojawić pierwsze wykwity. To oznacza, że drożdże wystartowały.
- Do miski wsypujemy mąkę (ja zwykle dodatkowo przesiewam, żeby ją napowietrzyć), zaczyn, sól oraz czosnek. Dodajemy także resztę wody.
- Zagniatamy ciasto do otrzymania jednolitej masy. Powinno ono odchodzić od rąk.
- Następnie zakrywamy je ściereczką i ponownie wkładamy do piekarnika aż do podwojenia objętości. Powinno to zająć około 20 minut (jeżeli chcemy podać je dopiero następnego dnia, wyrośnięte ciasto można zawinąć w folię spożywczą i przechować w lodówce).
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozgrzewamy go do temperatury 200 stopni.
- Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej z nich należy uformować szerokie płytkie placki w kształcie talerzy o pogrubionych brzegach.
- Układamy je na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika aż do zarumienienia (około 10-12 minut).
- W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Jogurt mieszamy ze startym czosnkiem aby otrzymać sos czosnkowy i ucieramy ser żółty.
- Po upieczeniu możemy wyjąc placki, posmarować sosem czosnkowym, posypać serem i dodać pomidory.
Smacznego.
PS. Jeżeli nie lubisz sosu czosnkowego, możesz po prostu użyć samego jogurtu.
[…] https://ksiegasmaku.pl/langosz-pieczony-w-piekarniku/ […]