Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Węgry  /  6 grudnia 2018

Węgierskie słone ciastka – Pogácsa

by Adrian i Monika Sroka
Węgierskie słone ciastka - Pogasze
Węgierskie słone ciastka – Pogasze, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni węgierskiej
Zestawienie przepisów

Czas przygotowania: 30 min
Trudność: łatwe

Pogácsa to węgierskie słone ciastka. Są one niezwykle proste do zrobienia i bardzo smaczne. Czesto podawane jako dodatek do zup lub sosów (podobie jak kulki ptysiowe podawane nieraz w restauracjach). Świetnie pasują jako dodatek do wyrazistych (lub ostrych) potraw, ponieważ są w stanie złagodzić ich smak.

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag twarogu
  • 20 dag miękkiego masła
  • małe jajko
  • sól gruboziarnista
Ciasto na  węgierskie słone ciastka
Ciasto na  węgierskie słone ciastka, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Ser biały dokładnie rozgniatamy widelcem w misce. 
  2. Dodajemy mąkę i miękkie masło. 
  3. Wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta. 
  4. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (przed rozwałkowaniem ciasta najlepiej opruszyć blat mąką).
  6. Wycinamy krążki (foremką lub np. kieliszkiem) o średnicy ok. 4 cm. 
  7. Ciasteczka układamy na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. 
  8. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza (góra – dół bez termoobiegu) przez ok. 15 minut.
Pogácsa w piekarniku
Pogácsa w piekarniku, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:
http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/pogacsa

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • deser
  • europa
  • węgry

Nawigacja wpisu

Langosz (pieczony w piekarniku)
Węgierskie leczo – Lecsó

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...