Danie kuchni węgierskiej
Zestawienie przepisów
Czas przygotowania: 30 min
Trudność: łatwe
Pogácsa to węgierskie słone ciastka. Są one niezwykle proste do zrobienia i bardzo smaczne. Czesto podawane jako dodatek do zup lub sosów (podobie jak kulki ptysiowe podawane nieraz w restauracjach). Świetnie pasują jako dodatek do wyrazistych (lub ostrych) potraw, ponieważ są w stanie złagodzić ich smak.
Składniki
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag twarogu
- 20 dag miękkiego masła
- małe jajko
- sól gruboziarnista
Przygotowanie
- Ser biały dokładnie rozgniatamy widelcem w misce.
- Dodajemy mąkę
i miękkie masło. - Wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta.
- Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (przed rozwałkowaniem ciasta najlepiej opruszyć blat mąką).
- Wycinamy krążki (foremką lub np. kieliszkiem) o średnicy ok. 4 cm.
- Ciasteczka układamy na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza (góra – dół bez termoobiegu) przez ok. 15 minut.
Źródło:
http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/pogacsa