Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Węgry  /  26 listopada 2018

Nadziewana papryka – Töltött paprika

by Adrian i Monika Sroka
Nadziewana papryka - Töltött paprika - gotowe danie
Nadziewana papryka – Töltött paprika – gotowe danie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni węgierskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 60 min
Trudność: łatwe

Danie Töltött Paprika wzbudziło nasze szczególne zainteresowanie. Jest to rodzaj gołąbków w papryce zamiast kapusty, które gotujemy od razu w sosie pomidorowym. Ta drobne modyfikacje spowodowały, że w smaku danie znacznie różni się od naszych polskich gołąbków.

Składniki

Sos pomidorowy

  •      600 passaty pomidorowej
  •      puszka pomidorów
  •      120 g drobnej mąki
  •      1 średnia cebula
  •      szczypta soli

Faszerowane papryki

  •      800 g mielonej wieprzowiny
  •      10 małych papryk
  •      olej
  •      1 duża cebula
  •      4 ząbki czosnku
  •      2 łyżeczki soli
  •      5 g czarnego pieprzu
  •      3 jajka
  •      200 g ryżu
Nadziewana papryka - na talerzu
Nadziewana papryka – na talerzu, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy, aby był półtwardy.
  2. Cebulę podsmażamy na tłuszczu. Czosnek przecieramy i dodajemy do cebuli.
  3. Mieszamy mielone mięso, ryż, jajka,czosnek, sól i pieprz.
  4. Paprykę przed nałożeniem nadzienia trzeba rozkroić, wymyć i wydrążyć.
  5. Napełniamy ją przygotowanym nadzieniem. Ważne jest, aby je wypełnić bez większych ubytków.  
  6. Do dużego, szerokiego garnka wlej puszkę pomidorów i passatę. Przypraw solą i pieprzem. Zagotuj. Jeżeli uznasz, że sos jest zbyt rzadki, dodaj trochę mąki dla zagęszczenia. 
  7. Następnie możesz włożyć nadziane papryki w sosie i gotować 40 min.
  8. Trzymaj na małym ogniu i nie mieszaj.   

Źródło:
https://www.nosalty.hu/recept/hagyomanyos-toltott-paprika

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • węgry

Nawigacja wpisu

Karkówka po cygańsku – Cigánypecsenye
Węgierska zupa gulaszowa – Gulyásleves

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...