Danie kuchni węgierskiej
Zestawienie przepisów
Czas wykonania: 60 min
Trudność: łatwe
Danie Töltött Paprika wzbudziło nasze szczególne zainteresowanie. Jest to rodzaj gołąbków w papryce zamiast kapusty, które gotujemy od razu w sosie pomidorowym. Ta drobne modyfikacje spowodowały, że w smaku danie znacznie różni się od naszych polskich gołąbków.
Składniki
Sos pomidorowy
- 600 passaty pomidorowej
- puszka pomidorów
- 120 g drobnej mąki
- 1 średnia cebula
- szczypta soli
Faszerowane papryki
- 800 g mielonej wieprzowiny
- 10 małych papryk
- olej
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 5 g czarnego pieprzu
- 3 jajka
- 200 g ryżu
Przygotowanie
- Ryż
gotujemy , aby był półtwardy. - Cebulę podsmażamy na tłuszczu. Czosnek przecieramy i dodajemy do cebuli.
- Mieszamy mielone mięso, ryż, jajka,czosnek, sól i pieprz.
- Paprykę przed nałożeniem nadzienia trzeba rozkroić, wymyć i wydrążyć.
- Napełniamy ją przygotowanym nadzieniem. Ważne jest, aby je wypełnić bez większych ubytków.
- Do dużego, szerokiego garnka wlej puszkę pomidorów i passatę. Przypraw solą i pieprzem. Zagotuj. Jeżeli uznasz, że sos jest zbyt rzadki, dodaj trochę mąki dla zagęszczenia.
- Następnie możesz włożyć nadziane papryki w sosie i gotować 40 min.
- Trzymaj na małym ogniu i nie mieszaj.
Źródło:
https://www.nosalty.hu/recept/hagyomanyos-toltott-paprika