
Danie kuchni węgierskiej
Zestawienie przepisów
Trudność: łatwe
Czas wykonania: 1 godzina
Podczas poszukiwań różnych węgierskich dań natknąłem się na pieczeń po cygańsku nazywaną Cigánypecsenye – karkówka po cygańsku. Nazwa mnie zaintrygowała. Byłem więc ciekawy, co to za danie i jak je wykonać. Okazało się dość proste, jednak nie spełniło pokładanych w nim oczekiwań. W rzeczywistości jest to marynowana karkówka smażona z boczkiem.W naszym wykonaniu wyszła trochę zbyt twarda i żylasta. Może to kwestia mięsa, a może zbyt krótkiego czasu na patelni. Następnym razem wydłużymy czas smażenia mięsa o 2 minuty.
Składniki:
- plastry karkówki
- boczek
- czosnek
Marynata:
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- łyżeczka słodkiej papryki
- mielony pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Przygotuj marynatę. Wlej oliwę z oliwek do dużej miski (ja do marynowania używam metalowej). Następnie dodaj posiekany czosnek i wszystkie przyprawy potrzebne do marynaty. Po zmieszaniu włóż plastry karkówki i dokładnie je posmaruj otrzymanym płynem. Wygodnie jest to robić cały czas w misce, żeby nie brudzić olejem innych naczyń.
- Włóż mięso na 30 minut do lodówki.W tym czasie możesz przygotować pieczone ziemniaczki jako dodatek.

- Gdy mięso będzie już dobrze zamarynowane, możemy przygotować boczek. Należy ukroić pół centymetrowy plaster na każdy plaster karkówki, który przygotowujemy. Plastry nacinamy lekko w poprzek i smażymy. Tłuszcz wysączony z nich doda smaku karkówce.
- Po wysmażeniu, zdejmujemy je z patelni.Następnie wkładamy zamarynowane plastry karkówki. Do miękkości smażymy je około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu, mięso powinno być miękkie i sprężyste. Pamiętajmy jednak, żeby nie naciskać go podczas smażenia, bo straci wszystkie soki.
- Zdejmujemy mięso z patelni i możemy podawać do stołu. My zjedliśmy mięso z gotowanymi ziemniakami i brokułami.
- Nasza modyfikacja przepisu: Zamarynowane po cygańsku mięso możesz upiec w piekarniku (20 minut, włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni). Wówczas mięso będzie delikatniejsze.
Źródło:
https://www.nosalty.hu/recept/egyszeru-ciganypecsenye
[…] PRZEPIS […]