Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Węgry  /  25 listopada 2018

Karkówka po cygańsku – Cigánypecsenye

by Adrian i Monika Sroka
Karkówka po cygańsku - gotowe danie
Karkówka po cygańsku – gotowe danie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni węgierskiej
Zestawienie przepisów

Trudność: łatwe
Czas wykonania: 1 godzina

Podczas poszukiwań różnych węgierskich dań natknąłem się na pieczeń po cygańsku nazywaną Cigánypecsenye – karkówka po cygańsku. Nazwa mnie zaintrygowała. Byłem więc ciekawy, co to za danie i jak je wykonać. Okazało się dość proste, jednak nie spełniło pokładanych w nim oczekiwań. W rzeczywistości jest to marynowana karkówka smażona z boczkiem.W naszym wykonaniu wyszła trochę zbyt twarda i żylasta. Może to kwestia mięsa, a może zbyt krótkiego czasu na patelni. Następnym razem wydłużymy czas smażenia mięsa o 2 minuty.

Składniki:

  • plastry karkówki
  • boczek
  • czosnek

Marynata:

  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • mielony pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  • Przygotuj marynatę. Wlej oliwę z oliwek do dużej miski (ja do marynowania używam metalowej). Następnie dodaj posiekany czosnek i wszystkie przyprawy potrzebne do marynaty. Po zmieszaniu włóż plastry karkówki i dokładnie je posmaruj otrzymanym płynem. Wygodnie jest to robić cały czas w misce, żeby nie brudzić olejem innych naczyń.
  • Włóż mięso na 30 minut do lodówki.W tym czasie możesz przygotować pieczone ziemniaczki jako dodatek.
Mięso na patelni
Mięso na patelni, fot. Monika Skoczylas-Sroka
  • Gdy mięso będzie już dobrze zamarynowane, możemy przygotować boczek. Należy ukroić pół centymetrowy plaster na każdy plaster karkówki, który przygotowujemy. Plastry nacinamy lekko w poprzek i smażymy. Tłuszcz wysączony z nich doda smaku karkówce.
  • Po wysmażeniu, zdejmujemy je z patelni.Następnie wkładamy zamarynowane plastry karkówki. Do miękkości smażymy je około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu, mięso powinno być miękkie i sprężyste. Pamiętajmy jednak, żeby nie naciskać go podczas smażenia, bo straci wszystkie soki.
  • Zdejmujemy mięso z patelni i możemy podawać do stołu. My zjedliśmy mięso z gotowanymi ziemniakami i brokułami.
  • Nasza modyfikacja przepisu: Zamarynowane po cygańsku mięso możesz upiec w piekarniku (20 minut, włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni). Wówczas mięso będzie delikatniejsze.

Źródło:
https://www.nosalty.hu/recept/egyszeru-ciganypecsenye

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • węgry

Nawigacja wpisu

Kuchnia węgierska – zestawienie przepisów
Nadziewana papryka – Töltött paprika

1 comment

  • Kuchnia węgierska - zestawienie przepisów - Księga smaku
    26 listopada 2018

    […] PRZEPIS […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...