Czas wykonania: 30 minut przygotowania + 2 godziny pieczenia
Trudność: łatwe
Danie kuchni niemieckiej
Zestawienie przepisów
Jeśli jesteście tutaj z nami dłużej, zauważyliście może, że czasami pojawiają się przepisy, przy których na wstępie piszemy “to danie nam tak smakowało, że zrobiliśmy je już dwukrotnie!”. Tak było również w przypadku Döpperkooche. Proste, sycące danie jednogarnkowe, które bez trudu odgrzejemy w piekarniku, mikrofalówce lub na patelni. Trzeba się przy nim trochę napracować – najbardziej ucierając kilogram ziemniaków, ale efekt wart jest wysiłku. Jeśli tak jak my jesteście fanami placków czy babek ziemniaczanych, to ten niemiecki przepis przypadnie Wam do gustu. Smak nie będzie tutaj jednak żadnym zaskoczeniem. 😉
Składniki
- 0,5 l mleka
- 3 bułki (mogą być czerstwe)
- 1 kg ziemniaków (utarte na grubej tarce)
- 125 g boczku (drobno pokrojonego)
- 70 dag kiełbasy wędzonej
- 0,5 kg cebuli
- 3 jajka
- 250 g twarogu (tłustego lub półtłustego)
- Sól i czarny świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
- Pół litra mleka podgrzewamy i wrzucamy trzy bułki pokruszone na kawałeczki.
- Bułki powinny wchłonąć mleko. Jak zmiękną, warto je rozdrobnić na gładką papkę.
- Pół kilograma cebuli kroimy dość drobno – np. w półpiórka.
- Kilogram ziemniaków obieramy i ucieramy na grubej tarce.
- Kiełbasę (70 dag) i boczek (125 g) kroimy dość drobno i podsmażamy.
- Gdy wszystkie składniki są gotowe mieszamy je ze sobą w dużym garnku, dodając rozkruszony twaróg.
- Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
- Gdy wierzch się zarumieni, zakrywamy całość folią aluminiową i pieczemy dalej.
Danie można śmiało przygotować z mniejszą ilością kiełbasy. Wtedy można je będzie potraktować jako dodatek do posiłku.