Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Niemcy  /  1 kwietnia 2020

Döpperkooche – Zapiekanka ziemniaczana z twarogiem i kiełbaskami

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 30 minut przygotowania + 2 godziny pieczenia
Trudność: łatwe

Danie kuchni niemieckiej
Zestawienie przepisów

Krojenie kiełbasy
Krojenie kiełbasy, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Jeśli jesteście tutaj z nami dłużej, zauważyliście może, że czasami pojawiają się przepisy, przy których na wstępie piszemy “to danie nam tak smakowało, że zrobiliśmy je już dwukrotnie!”. Tak było również w przypadku Döpperkooche. Proste, sycące danie jednogarnkowe, które bez trudu odgrzejemy w piekarniku, mikrofalówce lub na patelni. Trzeba się przy nim trochę napracować – najbardziej ucierając kilogram ziemniaków, ale efekt wart jest wysiłku. Jeśli tak jak my jesteście fanami placków czy babek ziemniaczanych, to ten niemiecki przepis przypadnie Wam do gustu. Smak nie będzie tutaj jednak żadnym zaskoczeniem. 😉

Cebula na Döpperkooche
Cebula na Döpperkooche , fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 0,5 l mleka
  • 3 bułki (mogą być czerstwe)
  • 1 kg ziemniaków (utarte na grubej tarce)
  • 125 g boczku (drobno pokrojonego)
  • 70 dag kiełbasy wędzonej
  • 0,5 kg cebuli
  • 3 jajka
  • 250 g twarogu (tłustego lub półtłustego)
  • Sól i czarny świeżo zmielony pieprz
Gotowe Döpperkooche
Gotowe Döpperkooche, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Pół litra mleka podgrzewamy i wrzucamy trzy bułki pokruszone na kawałeczki.
  2. Bułki powinny wchłonąć mleko. Jak zmiękną, warto je rozdrobnić na gładką papkę.
  3. Pół kilograma cebuli kroimy dość drobno – np. w półpiórka.
  4. Kilogram ziemniaków obieramy i ucieramy na grubej tarce. 
  5. Kiełbasę (70 dag) i boczek (125 g) kroimy dość drobno i podsmażamy.
  6. Gdy wszystkie składniki są gotowe mieszamy je ze sobą w dużym garnku, dodając rozkruszony twaróg.
  7. Pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
  8. Gdy wierzch się zarumieni, zakrywamy całość folią aluminiową i pieczemy dalej.
Kawałek  Döpperkooche
Kawałek Döpperkooche, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie można śmiało przygotować z mniejszą ilością kiełbasy. Wtedy można je będzie potraktować jako dodatek do posiłku.

Źródło:

  • https://picantecooking.com/pl/recipes/dania-klasyczne/ziemniaczana-zapiekanka-z-twarogiem-i-kie-baskami-niem-d-pperkooche/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • niemcy

Nawigacja wpisu

Tarta flambee – Flammkuchen
Gulaschsuppe – zupa gulaszowa

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...