Czas wykonania: 10 minut + 15 minut pieczenia
Trudność: łatwe
Danie kuchni niemieckiej
Zestawienie przepisów
Robicie czasami domową pizzę? A lubicie mace?
Wyobraźcie sobie teraz pizzę, w której zamiast ciasta jest maca, a na wierzchu zamiast sosu pomidorowego i sera widać boczek, cebulę i śmietanę – to właśnie jest Flammkuchen, czyli tarta flambee.Przepis jest tak prosty i szybki (nie trzeba czekać aż urosną drożdże albo martwić się, że nie chcą rosnąć), że po powyższym wstępie moglibyśmy się ograniczyć jedynie do podania listy składników.
Całość przygotujecie zanim nagrzeje się piekarnik! Doskonały pomysł na przekąskę, dodatek do kolacji czy urozmaicenie domowego menu.

Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 125 ml wody
- szczypta soli
- 2 cebule
- 200 g śmietany 18%
- 150 g pokrojonego na kawałki boczku

Przygotowanie
- Nastawiamy piekarnik na 250 stopni – termoobieg.
- Łączymy ze sobą mąkę (200 g), olej (2 łyżki), wodę (125 ml) i sól.
- Zagniatamy razem.
- Cienko rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Następnie mieszamy śmietanę, boczek i drobno pokrojoną cebulę.
- Całość nakładamy na ciasto i wkładamy do nagrzanego (do 250 stopni) piekarnika na 15 minut.

Podajemy na ciepło.