Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Niemcy  /  25 marca 2020

Tarta flambee – Flammkuchen

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 10 minut + 15 minut pieczenia
Trudność: łatwe

Danie kuchni niemieckiej
Zestawienie przepisów

Robicie czasami domową pizzę? A lubicie mace?

Wyobraźcie sobie teraz pizzę, w której zamiast ciasta jest maca, a na wierzchu zamiast sosu pomidorowego i sera widać boczek, cebulę i śmietanę – to właśnie jest Flammkuchen, czyli tarta flambee.Przepis jest tak prosty i szybki (nie trzeba czekać aż urosną drożdże albo martwić się, że nie chcą rosnąć), że po powyższym wstępie moglibyśmy się ograniczyć jedynie do podania listy składników.

Całość przygotujecie zanim nagrzeje się piekarnik! Doskonały pomysł na przekąskę, dodatek do kolacji czy urozmaicenie domowego menu.

Tarta flambee przed pieczeniem
Tarta flambee przed pieczeniem, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 125 ml wody
  • szczypta soli
  • 2 cebule
  • 200 g śmietany 18%
  • 150 g pokrojonego na kawałki boczku
Gotowa tarta flambee
Gotowa tarta flambee, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Nastawiamy piekarnik na 250 stopni – termoobieg.
  2. Łączymy ze sobą mąkę (200 g), olej (2 łyżki), wodę (125 ml) i sól.
  3. Zagniatamy razem.
  4. Cienko rozwałkowujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Następnie mieszamy śmietanę, boczek i drobno pokrojoną cebulę.
  6. Całość nakładamy na ciasto i wkładamy do nagrzanego (do 250 stopni) piekarnika na 15 minut.
Tarta flambee
Tarta flambee, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Podajemy na ciepło.

Źródło:

  • https://www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/dania-glowne/228-flammkuchen-tarte-flambee
  • https://olgietta.com/niemiecka-kuchnia-flammkuchen/
  • https://www.lecker.de/elsaesser-flammkuchen-63032.html

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • niemcy

Nawigacja wpisu

Jägerschnitzell – Sznycel po myśliwsku
Döpperkooche – Zapiekanka ziemniaczana z twarogiem i kiełbaskami

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...