Czas wykonania: 35 min
Trudność: łatwe
Ilość: 4 porcje
Danie kuchni niemieckiej
Zestawienie przepisów
Były już u nas kotlety w wersji łotewskiej – z musztardą: https://ksiegasmaku.pl/kotlety-schabowe-z-musztarda-karbonade/, a w wersji niemieckiej zrobiliśmy do nich sos pieczarkowy. Jeśli lubicie wprowadzać małe urozmaicenia i raczej trzymacie się tradycyjnej polskiej kuchni to… pewnie nie czytacie tego bloga. Jeśli jednak bywacie czasem u nas, to pewnie już zauważyliście, że w wielu krajach można znaleźć dania dla ostrożnych eksperymentatorów. Jägerschnitzell – sznycel po myśliwsku jest jednym z nich. Przepis moglibyśmy więc zacząć słowami “przygotuj kotleta schabowego, a następnie…”. Podajemy go jednak w całości, bo jak to z bardzo popularnymi daniami bywa – mają one swoje lokalne wersje. Używacie do panierki zarówno mąki jak i bułki tartej?
Składniki
- 4 plastry schabu
- mąka
- 2-3 jajka (w zależności od wielkości kotletów)
- bułka tarta
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 30 g boczku
- 125 ml śmietany kremówki
- sól
- 1 łyżka masła klarowanego
- olej do smażenia
- pieprz
Przygotowanie
Sos grzybowy
- Drobno pokrojoną cebulę i boczek podsmażamy na maśle klarowanym.
- Pieczarki obieramy i kroimy na półplasterki.
- Następnie smażymy na wolnym ogniu razem z cebulą i boczkiem.
- Gdy pieczarki będą już miękkie, dodajemy śmietankę (125 ml) i dusimy przez około 5 minut.
- Na koniec całość oprószamy mąką i mieszamy, żeby zagęścić sos.
- Całość musi się jeszcze poddusić, żeby mąka się rozpuściła.
Kotlety
- Plastry schabu ubijamy delikatnie z obu stron.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Obtaczamy w mące.
- Następnie w rozbitym jajku.
- A następnie w bułce tartej.
- Tak przygotowane kotlety smażymy na dużym ogniu do zezłocenia.
- Gotowe kotlety Jägerschnitzell przykrywamy ciepłym sosem i podajemy najlepiej z gotowanymi ziemniakami.