Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Niemcy  /  18 marca 2020

Jägerschnitzell – Sznycel po myśliwsku

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 35 min
Trudność: łatwe
Ilość: 4 porcje

Danie kuchni niemieckiej
Zestawienie przepisów

Były już u nas kotlety w wersji łotewskiej – z musztardą: https://ksiegasmaku.pl/kotlety-schabowe-z-musztarda-karbonade/, a w wersji niemieckiej zrobiliśmy do nich sos pieczarkowy. Jeśli lubicie wprowadzać małe urozmaicenia i raczej trzymacie się tradycyjnej polskiej kuchni to… pewnie nie czytacie tego bloga. Jeśli jednak bywacie czasem u nas, to pewnie już zauważyliście, że w wielu krajach można znaleźć dania dla ostrożnych eksperymentatorów. Jägerschnitzell – sznycel po myśliwsku jest jednym z nich. Przepis moglibyśmy więc zacząć słowami “przygotuj kotleta schabowego, a następnie…”. Podajemy go jednak w całości, bo jak to z bardzo popularnymi daniami bywa – mają one swoje lokalne wersje. Używacie do panierki zarówno mąki jak i bułki tartej? 

Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • mąka
  • 2-3 jajka (w zależności od wielkości kotletów)
  • bułka tarta
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 30 g boczku
  • 125 ml śmietany kremówki
  • sól
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • olej do smażenia
  • pieprz
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

Sos grzybowy

  1. Drobno pokrojoną cebulę i boczek podsmażamy na maśle klarowanym.
  2. Pieczarki obieramy i kroimy na półplasterki. 
  3. Następnie smażymy na wolnym ogniu razem z cebulą i boczkiem.
  4. Gdy pieczarki będą już miękkie, dodajemy śmietankę (125 ml) i dusimy przez około 5 minut.
  5. Na koniec całość oprószamy mąką i mieszamy, żeby zagęścić sos. 
  6. Całość musi się jeszcze poddusić, żeby mąka się rozpuściła.

Kotlety

  1. Plastry schabu ubijamy delikatnie z obu stron.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Obtaczamy w mące.
  4. Następnie w rozbitym jajku.
  5. A następnie w bułce tartej.
  6. Tak przygotowane kotlety smażymy na dużym ogniu do zezłocenia.
  7. Gotowe kotlety Jägerschnitzell przykrywamy ciepłym sosem i podajemy najlepiej z gotowanymi ziemniakami.
Gotowy Jägerschnitzell
Gotowy Jägerschnitzell, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://www.chefkoch.de/rezepte/787141182064101/Klassisches-Jaegerschnitzel.html
  • https://www.daringgourmet.com/authentic-german-jagerschnitzel-hunter-schnitzel-with-mushroom-gravy/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • niemcy

Nawigacja wpisu

Hackbraten – pieczeń z mięsa mielonego i jajka z dodatkiem bułki i dużej ilości czosnku
Tarta flambee – Flammkuchen

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...