Czas wykonania: 20 minut przygotowania + 50 minut pieczenia
Trudność: łatwe
Danie kuchni niemieckiej
Zestawienie przepisów
Zabraliśmy się do przygotowania tej potrawy ze względu na prostotę przepisu. Okazało się bardzo wygodną alternatywą dla kotletów mielonych! Mam nadzieję, że nikt nie poczuje się tym porównaniem urażony i już spieszę z wyjaśnieniami.
Pewnie każdy z Was smażył kiedyś kotlety mielone (albo co najmniej widział, jak takie smażenie wygląda). Przypomnijmy więc sobie – cała kuchnia zapryskana tłuszczem, a w powietrzu unosi się piękny zapach pysznych, chrupiących kotletów… W przypadkach zakończonych mniejszym sukcesem, poczujemy też nutkę spalenizny. Wróćmy teraz do pieczeni rzymskiej – składniki, jak za chwilę zobaczycie – bardzo przypominają te na kotlety. Pomysł polega jedynie na tym, że formujemy z nich jeden wielki, podłużny kotlet i wrzucamy go do piekarnika. Gdybyście podobnie do mnie byli fanami takich “czystych” przepisów, a jednocześnie lubicie takie rzeczy jak na przykład domowe burgery, to też spróbujcie zrobić je w piekarniku.
Składniki
- 700 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- łyżka musztardy
- 6 łyżek bułki tartej
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Do dużej miski dodajemy mięso i jajko.
- Siekamy drobno cebulę i czosnek i dodajemy do mięsa.
- Dodajemy przyprawy (natkę pietruszki, sól i pieprz) oraz musztardę.
- Następnie dokładnie mieszamy wszystko – najlepiej ręką.
- Dosypujemy bułki tartej i dalej mieszamy/zagniatamy.
- Całość formujemy w kształt dużego grubego rulonu, który wkładamy na blaszkę (lub do naczynia żaroodpornego.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut bez przykrycia
W internecie można również znaleźć wersje nadziewane ugotowanymi na twardo jajkami.. My też przygotowaliśmy danie w ten sposób, ale później doczytaliśmy, że nie jest to oryginalny niemiecki pomysł. Hackbraten pod różnymi nazwami można znaleźć prawie na całym świecie – różnią się one najczęściej rodzajem mięsa i doborem przypraw (są wersje z curry, z jagnięciny a nawet bywają pomysłem na wykorzystanie resztek obiadowych!).
Danie proste, dość szybkie i wygodne w przygotowaniu. Warto jednak pomyśleć o jakimś sosie, by smak był bardziej atrakcyjny.