Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Niemcy  /  11 marca 2020

Hackbraten – pieczeń z mięsa mielonego i jajka z dodatkiem bułki i dużej ilości czosnku

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 20 minut przygotowania + 50 minut pieczenia
Trudność: łatwe

Danie kuchni niemieckiej
Zestawienie przepisów

Zabraliśmy się do przygotowania tej potrawy ze względu na prostotę przepisu. Okazało się bardzo wygodną alternatywą dla kotletów mielonych! Mam nadzieję, że nikt nie poczuje się tym porównaniem urażony i już spieszę z wyjaśnieniami.

Pewnie każdy z Was smażył kiedyś kotlety mielone (albo co najmniej widział, jak takie smażenie wygląda). Przypomnijmy więc sobie – cała kuchnia zapryskana tłuszczem, a w powietrzu unosi się piękny zapach pysznych, chrupiących kotletów… W przypadkach zakończonych mniejszym sukcesem, poczujemy też nutkę spalenizny. Wróćmy teraz do pieczeni rzymskiej – składniki, jak za chwilę zobaczycie – bardzo przypominają te na kotlety. Pomysł polega jedynie na tym, że formujemy z nich jeden wielki, podłużny kotlet i wrzucamy go do piekarnika. Gdybyście podobnie do mnie byli fanami takich “czystych” przepisów, a jednocześnie lubicie takie rzeczy jak na przykład domowe burgery, to też spróbujcie zrobić je w piekarniku. 

Przygotowanie mięsa na Hackbraten
Przygotowanie mięsa na Hackbraten, fot. Adrian Sroka

Składniki

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka musztardy
  • 6 łyżek bułki tartej
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
Przygotowanie mięsa na Hackbraten
Przygotowanie mięsa na Hackbraten, fot. Adrian Sroka

Przygotowanie

  1. Do dużej miski dodajemy mięso i jajko.
  2. Siekamy drobno cebulę i czosnek i dodajemy do mięsa.
  3. Dodajemy przyprawy (natkę pietruszki, sól i pieprz) oraz musztardę.
  4. Następnie dokładnie mieszamy wszystko – najlepiej ręką.
  5. Dosypujemy bułki tartej i dalej mieszamy/zagniatamy.
  6. Całość formujemy w kształt dużego grubego rulonu, który wkładamy na blaszkę (lub do naczynia żaroodpornego.
  7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut bez przykrycia
Przygotowanie mięsa na Hackbraten
Przygotowanie mięsa na Hackbraten, fot. Adrian Sroka

W internecie można również znaleźć wersje nadziewane ugotowanymi na twardo jajkami.. My też przygotowaliśmy danie w ten sposób, ale później doczytaliśmy, że nie jest to oryginalny niemiecki pomysł. Hackbraten pod różnymi nazwami można znaleźć prawie na całym świecie – różnią się one najczęściej rodzajem mięsa i doborem przypraw (są wersje z curry, z jagnięciny a nawet bywają pomysłem na wykorzystanie resztek obiadowych!).
Danie proste, dość szybkie i wygodne w przygotowaniu. Warto jednak pomyśleć o jakimś sosie, by smak był bardziej atrakcyjny.

Gotowe Hackbraten
Gotowe Hackbraten, fot. Adrian Sroka

Źródło:

  • https://www.bettybossi.ch/de/Rezept/ShowRezept/BB_FLFI140804_0120A-40-de
  • https://aniagotuje.pl/przepis/pieczen-rzymska-z-jajkiem
  • https://babywkuchni.com.pl/klops-czyli-pieczen-rzymska/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • niemcy

Nawigacja wpisu

Kuchnia niemiecka – przepisy
Jägerschnitzell – Sznycel po myśliwsku

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...