Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Holandia  /  23 grudnia 2018

Stamppot – ziemniaki z jarmużem

by Adrian i Monika Sroka
Stamppot - gotowe danie
Stamppot – gotowe danie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni holenderskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 45 min
Trudność: łatwe

Stamppot to bardzo ciekawe danie. Zwykłe puree ziemniaczane wymieszane z podduszonym jarmużem. O ile sam jarmuż nie jest zachwycający, to w połączeniu z ziemniakami i smażoną cebulką, bardzo ładnie się komponuje. Dzięki temu zyskuje też ładny zielony kolor.

Stamppot - krojenie jarmuzu
Posiekany jarmuż, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 1 kg mącznych ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • 500 g jarmużu
  • wędzona kiełbasa
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki o podobnej wielkości.
  2. Następnie gotujemy je razem z liśćmi laurowymi w osolonej wodzie do miękkości przez ok. 20 minut.
  3. W międzyczasie jarmuż myjemy i oczyszczamy ze wszystkich grubych łodyg. Następnie siekamy go na małe kawałki.
  4. Siekamy cebulę i podsmażamy ją na patelni na maśle.
  5. Po zeszkleniu, dodajemy jarmuż i dolewamy 2 łyżki wody. Tak podduszamy przez 10 minut.
  6. Ugotowane ziemniaki ubijamy na puree z mlekiem i masłem. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  7. Następnie dodajemy podduszony jarmuż i mieszamy z ziemniakami.

Nam bardzo przypadły do gustu pomysły Holendrów na urozmaicenie drugiego dania. Tutaj znajdziecie ich więcej: https://ksiegasmaku.pl/kuchnia-holenderska-przepisy/

Myślę, że ta potrawa, jak i inne wariacje na temat ziemniaczanego puree, zagości w naszej kuchni na dłużej. A może staną się inspiracją do własnych eksperymentów?

Źródło:

  • https://www.thespruceeats.com/stamppot-with-curly-kale-and-rookworst-1128837
  • https://roadtripbus.pl/boerenkool-stamppot/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • holandia
  • Najlepsze przepisy ze świata

Nawigacja wpisu

Holenderskie pulpeciki – Gehaktbal
Mięso mielone zawiniete w boczek – Slavinken

1 comment

  • Kuchnia holenderska - zestawienie przepisów - Księga smaku
    28 stycznia 2019

    […] https://ksiegasmaku.pl/stamppot-ziemniaki-z-jarmuzem/ […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...