Danie kuchni holenderskiej
Zestawienie przepisów
Czas wykonania: 45 min
Trudność: łatwe
Stamppot to bardzo ciekawe danie. Zwykłe puree ziemniaczane wymieszane z podduszonym jarmużem. O ile sam jarmuż nie jest zachwycający, to w połączeniu z ziemniakami i smażoną cebulką, bardzo ładnie się komponuje. Dzięki temu zyskuje też ładny zielony kolor.
Składniki
- 1 kg mącznych ziemniaków
- 2 liście laurowe
- cebula
- 3 łyżki masła
- 500 g jarmużu
- wędzona kiełbasa
- 2 szklanki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki o podobnej wielkości.
- Następnie gotujemy je razem z liśćmi laurowymi w osolonej wodzie do miękkości przez ok. 20 minut.
- W międzyczasie jarmuż myjemy i oczyszczamy ze wszystkich grubych łodyg. Następnie siekamy go na małe kawałki.
- Siekamy cebulę i podsmażamy ją na patelni na maśle.
- Po zeszkleniu, dodajemy jarmuż i dolewamy 2 łyżki wody. Tak podduszamy przez 10 minut.
- Ugotowane ziemniaki ubijamy na puree z mlekiem i masłem. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
- Następnie dodajemy podduszony jarmuż i mieszamy z ziemniakami.
Nam bardzo przypadły do gustu pomysły Holendrów na urozmaicenie drugiego dania. Tutaj znajdziecie ich więcej: https://ksiegasmaku.pl/kuchnia-holenderska-przepisy/
Myślę, że ta potrawa, jak i inne wariacje na temat ziemniaczanego puree, zagości w naszej kuchni na dłużej. A może staną się inspiracją do własnych eksperymentów?
Źródło:
[…] https://ksiegasmaku.pl/stamppot-ziemniaki-z-jarmuzem/ […]