Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Holandia  /  22 grudnia 2018

Holenderskie pulpeciki – Gehaktbal

by Adrian i Monika Sroka
Holenderskie pulpeciki - Gehaktbal  na patelni
Holenderskie pulpeciki – Gehaktbal na patelni, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni holenderskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 45 min
Trudność: łatwe

Można powiedzieć, że Gehaktbal to tak naprawdę rodzaj znanych nam pulpecików. Od tych, które robimy w Polsce, różnią się przede wszystkim drobnymi dodatkami. Chleb rozmoczony w mleku dodaje im soczystości, podczas gdy gałka muszkatołowa i musztarda sprawiają, że smak staje się bardziej wyrazisty. Dzięki późniejszemu duszeniu Gehaktbal, czyli holenderskie pulpeciki będą miękkie i delikatne.
To danie z pewnością przypadnie Wam do gustu, jeśli lubicie eksperymentować z przyprawami, a jednocześnie nie macie ochoty na studiowanie skomplikowanych przepisów.

Składniki

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 2 kromki białego chleba
  • 150 ml mleka
  • 1 cebula    
  • 75 g masła lub oleju do smażenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki mąki
  • 150 ml bulionu
Gehaktbal  - przygotowanie
Gehaktbal – przygotowanie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Chleb musimy porwać na kawałki i rozmoczyć w mleku.
  2. Cebulę siekamy i podsmażamy na złoty kolor na maśle.
  3. Następnie wyciskamy chleb, mieszamy go w misce z mięsem mielonym, jajkiem, gałką muszkatołową, musztardą, podsmażoną cebulą, solą i pieprzem.
  4. Z tak stworzonej masy formujemy kuleczki o średnicy ok 4 cm. 
  5. Obtaczamy je w mące i obsmażamy na patelni ze wszystkich stron.
  6. Gdy wszystkie kulki będą już złociste, wlewamy na patelnię bulion i dusimy mięso pod przykrywką przez ok. 30 minut.

Danie można podać w pełni po holendersku bez wielkiego trudu – wystarczy przygotować ziemniaczane puree. Jeśli chcecie na obiad wyskoczyć do Holandii, możecie dodać do ziemniaków marchewkę, cebulę albo jarmuż. 

Źródło:
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R689016/gehaktbal-met-jus

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • holandia

Nawigacja wpisu

Marakon z serem i boczkiem – Túrós Csusza
Stamppot – ziemniaki z jarmużem

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...