Danie kuchni holenderskiej
Zestawienie przepisów
Czas wykonania: 45 min
Trudność: łatwe
Można powiedzieć, że Gehaktbal to tak naprawdę rodzaj znanych nam pulpecików. Od tych, które robimy w Polsce, różnią się przede wszystkim drobnymi dodatkami. Chleb rozmoczony w mleku dodaje im soczystości, podczas gdy gałka muszkatołowa i musztarda sprawiają, że smak staje się bardziej wyrazisty. Dzięki późniejszemu duszeniu Gehaktbal, czyli holenderskie pulpeciki będą miękkie i delikatne.
To danie z pewnością przypadnie Wam do gustu, jeśli lubicie eksperymentować z przyprawami, a jednocześnie nie macie ochoty na studiowanie skomplikowanych przepisów.
Składniki
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 250 g mielonej wołowiny
- 2 kromki białego chleba
- 150 ml mleka
- 1 cebula
- 75 g masła lub oleju do smażenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki mąki
- 150 ml bulionu
Przygotowanie
- Chleb musimy porwać na kawałki i rozmoczyć w mleku.
- Cebulę siekamy i podsmażamy na złoty kolor na maśle.
- Następnie wyciskamy chleb, mieszamy go w misce z mięsem mielonym, jajkiem, gałką muszkatołową, musztardą, podsmażoną cebulą, solą i pieprzem.
- Z tak stworzonej masy formujemy kuleczki o średnicy ok 4 cm.
- Obtaczamy je w mące i obsmażamy na patelni ze wszystkich stron.
- Gdy wszystkie kulki będą już złociste, wlewamy na patelnię bulion i dusimy mięso pod przykrywką przez ok. 30 minut.
Danie można podać w pełni po holendersku bez wielkiego trudu – wystarczy przygotować ziemniaczane puree. Jeśli chcecie na obiad wyskoczyć do Holandii, możecie dodać do ziemniaków marchewkę, cebulę albo jarmuż.
Źródło:
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R689016/gehaktbal-met-jus