Danie kuchni węgrierskiej
Zestawienie przepisów
Czas
Trudność: łatwe
W ramach miesiąca kuchni węgierskiej postanowiliśmy także spróbować przygotować jedno wyjątkowo proste danie – Túrós Csusza – marakon z serem i boczkiem. Jest to zwykły makaron z serem w wersji wytrawnej. Główne zalety tego dania to niesamowita prostota i krótki czas przygotowania.
Może to być dobry pomysł na chwilę, gdy trzeba zrobić coś z niczego.
Składniki
- 250 g sera białego
- 450 g kwaśnej śmietany
- 300 g boczku
- makaron
- sól do smaku
Przygotowanie
Przygotowanie tego dania jest bardzo proste:
- Usmaż
mocno boczek . - W międzyczasie ugotuj makaron. Ja wybrałem bavette.
- Po ugotowaniu odcedź, zostawiając niewielką ilość wody w garnku (2 łyżki) i wrzuć pokruszony biały ser.
- Następnie dodaj boczek i podgrzewaj, mieszając przez kilka minut.
- Gdy ser przyklei się do makaronu, danie jest gotowe do podania.