Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Węgry  /  18 grudnia 2018

Marakon z serem i boczkiem – Túrós Csusza

by Adrian i Monika Sroka
Túrós Csusza - marakon z serem i boczkiem
Túrós Csusza – marakon z serem i boczkiem – przygotowanie, fot. Adrian Sroka

Danie kuchni węgrierskiej
Zestawienie przepisów

Czas wykonania: 20 min
Trudność: łatwe

W ramach miesiąca kuchni węgierskiej postanowiliśmy także spróbować przygotować jedno wyjątkowo proste danie – Túrós Csusza – marakon z serem i boczkiem. Jest to zwykły makaron z serem w wersji wytrawnej. Główne zalety tego dania to niesamowita prostota i krótki czas przygotowania.
Może to być dobry pomysł na chwilę, gdy trzeba zrobić coś z niczego.

Składniki

  • 250 g sera białego
  • 450 g kwaśnej śmietany
  • 300 g boczku
  • makaron
  • sól do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste:

  1. Usmaż mocno boczek.
  2. W międzyczasie ugotuj makaron. Ja wybrałem bavette.
  3. Po ugotowaniu odcedź, zostawiając niewielką ilość wody w garnku (2 łyżki) i wrzuć pokruszony biały ser.
  4. Następnie dodaj boczek i podgrzewaj, mieszając przez kilka minut.
  5. Gdy ser przyklei się do makaronu, danie jest gotowe do podania.

Źródło:
https://zserbo.com/noodles/turos-csusza/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • węgry

Nawigacja wpisu

Kuchnia holenderska – zestawienie przepisów
Holenderskie pulpeciki – Gehaktbal

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...