Czas wykonania: około 30 minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni meksykańskiej
Zestawienie przepisów
Pewnie gdyby większość z nas znalazła się w Familiadzie i usłyszała tam pytanie: “Danie z Meksyku” zawołałaby “Tacos!”. Ile osób z wyżej wymienionych umiałoby jeszcze odpowiedzieć na pytanie: “Z czego Meksykanie robią Tacos?”. Chyba już nie wszyscy. Jeśli lubicie mięso z fasolką i sosem pomidorowym, a do tego zapach kminu rzymskiego, polecamy poniższy przepis.
Składniki
- 8 placków tortilli
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- pół łyżeczki soli
- puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- passata pomidorowa
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni smażymy ją do zeszklenia.
- Dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.
- Dodajemy mięso mielone i smażymy aż zmieni kolor.
- Następnie dodajemy pomidory i dusimy przez 10 minut.
- Do gotujących się pomidorów dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Po ugotowaniu dodajemy fasolę.
- Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut.
- Po przygotowaniu nadzienia tortillę podgrzewamy na patelni.
- Następnie wkładamy do środka farsz i zawijamy.
Źródło: