Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Północna, Meksyk  /  23 marca 2023

Albondigas – pulpeciki w sosie pomidorowym

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 40 min
Trudność: proste

Danie kuchni meksykańskiej
Zestawienie przepisów

Albondignas to w dosłownym tłumaczeniu klopsiki. Dokładnie – z jednej strony to są kuleczki mięsne, ale przepis ma swoją tajemnicę – są nią dwa składniki: natka pietruszki dodana do pulpecików i laska cynamonu wrzucona do sosu pomidorowego.

Nam te połączenia bardzo pasują i dlatego to danie zagościło w naszej kuchni już niejeden raz.

Składniki

Pulpeciki:

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • posiekany pęczek świeżej natki pietruszki (lub 4 łyżki suszonej)
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka utartego kminku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • oliwa do smażenia

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szklanki passaty
  • laska cynamonu
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na pulpety wkładamy do miski i dokładnie mieszamy.
  2. Z takiej masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Obtaczamy je w mące.
  4. Smażymy na oliwie z oliwek do zbrązowienia. Smażymy ułożone nie za gęsto na patelni.
  5. Po usmażeniu odkładamy je wszystkie do miski.
  6. W głębokim garnku smażymy posiekaną cebulę do zeszklenia.
  7. Dodajemy posiekany czosnek.
  8. Dodajemy passatę pomidorową i laskę cynamonu.
  9. Redukujemy sos przez 20 minut.
  10. Do sosu dodajemy gotowe pulpety i gotujemy przez 10 minut.
  11. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Źródło:

  • https://hiszpania-portal.pl/albondigas-hiszpanskie-pulpety-przepis/
  • https://lilluna.com/albondigas-soup/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka północna
  • danie główne
  • meksyk

Nawigacja wpisu

Molletes – zapiekanki z mięsem mielonym
Tacos – placki z nadzieniem

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity