Czas wykonania: 40 min
Trudność: proste
Danie kuchni meksykańskiej
Zestawienie przepisów
Albondignas to w dosłownym tłumaczeniu klopsiki. Dokładnie – z jednej strony to są kuleczki mięsne, ale przepis ma swoją tajemnicę – są nią dwa składniki: natka pietruszki dodana do pulpecików i laska cynamonu wrzucona do sosu pomidorowego.
Nam te połączenia bardzo pasują i dlatego to danie zagościło w naszej kuchni już niejeden raz.
Składniki
Pulpeciki:
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 300 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- posiekany pęczek świeżej natki pietruszki (lub 4 łyżki suszonej)
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 cebula
- 1 łyżeczka utartego kminku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia
- oliwa do smażenia
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 szklanki passaty
- laska cynamonu
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na pulpety wkładamy do miski i dokładnie mieszamy.
- Z takiej masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Obtaczamy je w mące.
- Smażymy na oliwie z oliwek do zbrązowienia. Smażymy ułożone nie za gęsto na patelni.
- Po usmażeniu odkładamy je wszystkie do miski.
- W głębokim garnku smażymy posiekaną cebulę do zeszklenia.
- Dodajemy posiekany czosnek.
- Dodajemy passatę pomidorową i laskę cynamonu.
- Redukujemy sos przez 20 minut.
- Do sosu dodajemy gotowe pulpety i gotujemy przez 10 minut.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Źródło: