Czas wykonania: 45 minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni meksykańskiej
Zestawienie przepisów
Molletes czyli zapiekanki z czerwoną fasolą i przyprawami. Prosty sposób na ciepłe i pożywne śniadanie lub kolację.
Składniki
- kilka bułek
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- łyżeczka kminu rzymskiego
- olej do smażenia
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka suszonego oregano
- 200 g startego sera cheddar
Przygotowanie
- Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę do zeszklenia.
- Dodajemy posiekany czosnek.
- Następnie dodajemy fasolę wraz z zalewą i wsypujemy przyprawy.
- Lekko podsmażamy fasolę tak aby nieco zmiękła. Możemy dodać nieco wody i poddusić, jeśli mamy wrażenie, że jest twarda.
- Zgniatamy usmażoną fasolę.
- Tak powstałą masę nakładamy na połówkę bułki i posypujemy startym cheddarem.
- Zapiekanki pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół)
Źródło: