Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Północna, Meksyk  /  21 marca 2023

Molletes – zapiekanki z mięsem mielonym

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 45 minut
Trudność: łatwe

Danie kuchni meksykańskiej
Zestawienie przepisów

Molletes czyli zapiekanki z czerwoną fasolą i przyprawami. Prosty sposób na ciepłe i pożywne śniadanie lub kolację.

Składniki

  • kilka bułek
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • olej do smażenia
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 200 g startego sera cheddar

Przygotowanie

  1. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę do zeszklenia.
  2. Dodajemy posiekany czosnek.
  3. Następnie dodajemy fasolę wraz z zalewą i wsypujemy przyprawy.
  4. Lekko podsmażamy fasolę tak aby nieco zmiękła. Możemy dodać nieco wody i poddusić, jeśli mamy wrażenie, że jest twarda.
  5. Zgniatamy usmażoną fasolę.
  6. Tak powstałą masę nakładamy na połówkę bułki i posypujemy startym cheddarem.
  7. Zapiekanki pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół)

Źródło:

  • http://www.mirabelkowy.pl/2013/05/molettes.html

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka północna
  • danie główne
  • meksyk

Nawigacja wpisu

Chili con carne – mięso mielone z papryką i pomidorami
Albondigas – pulpeciki w sosie pomidorowym

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity