Czas wykonania: 40 minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni meksykańskiej
Zestawienie przepisów
Chilli con carne to stały gość w naszym menu, więc oczywiście doczekało się już różnych modyfikacji.
Lubimy wzbogacić danie:
- grubo tartą marchewką (dodajemy ją w punkcie 2. przepisu – razem z czosnkiem),
- grubo pokrojonymi oliwkami (dodajemy w punkcie 7. przepisu),
- kukurydzą z puszki, którą dodajemy również w punkcie 7. przepisu. Tutaj warto zaznaczyć, że wbrew powszechnym w Polsce skojarzeniom taka kukurydza kojarzona z Meksykiem, ale wsypywana u nas tak często do różnych dań, wcale nie jest składnikiem oryginalnych meksykańskich przepisów.
Danie podajemy w różny sposób – z makaronem, ryżem, kaszą. Można je także zawinąć w tortille.
Składniki
- 600 g miesa mielonego (wołewego lub pół na pół wołowo-wieprzowe)
- passata
- puszka fasoli czerwonej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- czubata łyżeczka kminu rzymskiego
- pół łyżeczki chilli
Przygotowanie
- Kroimy drobno cebule i smażymy ją do zeszklenia w głębokim garnku na oliwie z oliwek.
- Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek.
- Potem dodajemy mięso, posypujemy przyprawami (pieprz, chilli i kmin rzymski) i smażymy do szarości, dbając o podzielenie na drobne kawałki.
- Warto smażyć drobnymi partiami, żeby nie dusić mięsa.
- W międzyczasie kroimy paprykę w kostkę.
- Po usmażeniu mięsa wlewamy passatę i gotujemy przez 20 minut.
- Następnie dodajemy fasolę i pokrojoną paprykę.
- Solimy do smaku.
Źródło:
własne