Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Północna, Meksyk  /  16 marca 2023

Chili con carne – mięso mielone z papryką i pomidorami

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 40 minut
Trudność: łatwe

Danie kuchni meksykańskiej
Zestawienie przepisów

Chilli con carne to stały gość w naszym menu, więc oczywiście doczekało się już różnych modyfikacji.

Lubimy wzbogacić danie:

  • grubo tartą marchewką (dodajemy ją w punkcie 2. przepisu – razem z czosnkiem),
  • grubo pokrojonymi oliwkami (dodajemy w punkcie 7. przepisu),
  • kukurydzą z puszki, którą dodajemy również w punkcie 7. przepisu. Tutaj warto zaznaczyć, że wbrew powszechnym w Polsce skojarzeniom taka kukurydza kojarzona z Meksykiem, ale wsypywana u nas tak często do różnych dań, wcale nie jest składnikiem oryginalnych meksykańskich przepisów.

Danie podajemy w różny sposób – z makaronem, ryżem, kaszą. Można je także zawinąć w tortille.

Składniki

  • 600 g miesa mielonego (wołewego lub pół na pół wołowo-wieprzowe)
  • passata
  • puszka fasoli czerwonej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • czubata łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki chilli

Przygotowanie

  1. Kroimy drobno cebule i smażymy ją do zeszklenia w głębokim garnku na oliwie z oliwek.
  2. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek.
  3. Potem dodajemy mięso, posypujemy przyprawami (pieprz, chilli i kmin rzymski) i smażymy do szarości, dbając o podzielenie na drobne kawałki.
  4. Warto smażyć drobnymi partiami, żeby nie dusić mięsa.
  5. W międzyczasie kroimy paprykę w kostkę.
  6. Po usmażeniu mięsa wlewamy passatę i gotujemy przez 20 minut.
  7. Następnie dodajemy fasolę i pokrojoną paprykę.
  8. Solimy do smaku.

Źródło:

własne

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka północna
  • danie główne
  • meksyk

Nawigacja wpisu

Chimichanga – smażone placki nadziane mięsem z warzywami
Molletes – zapiekanki z mięsem mielonym

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...