Czas wykonania: 30 minut (w wersji podstawowej)
Trudność: średnie
Danie kuchni meksykańskiej
Zestawienie przepisów
Jak połączyć kuchnię meksykańską z gruzińską? Przygotować chimichangę w lawaszu zamiast tortilli. Nam takie połączenie bardzo pasowało!
Oryginalny przepis nie jest też specjalnie urozmaicony, jeśli chodzi o składniki, także na wstępie pozwolimy sobie zaproponować kilka naszych urozmaiceń. Do nadzienia idealnie pasują drobno pokrojone dodatki warzywne (nie trzeba wykorzystywać wszystkich wymienionych poniżej jednocześnie):
- szczypiorek
- papryka
- oliwki
- pieczarki
- świeży ogórek
Do mięsa oprócz cebuli możemy dodać tartą marchewkę.
Zaś zamiast pasty z białej fasoli sprawdzi się także pasta z fasoli czerwonej albo z kukurydzy z puszki, a nawet Ajwar (jeśli chcemy jeszcze bardziej zbliżyć się do Gruzji) albo pesto (bo czemu nie Włochy?). Tym włoskim akcentem kończymy nasze pomysły i zapraszamy do poznania czysto meksykańskiego przepisu:
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- 250 g utartego sera cheddar
- czerwona cebula
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- puszka białej fasoli
- lawasz (oryginalnie tortilla, ale nam zdecydowanie lepiej smakowało z lawaszem)
- 10 łyżek oleju
Przygotowanie
- Mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy.
- Ser ucieramy na grubych oczkach tarki.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju.
- Po usmażeniu cebuli dodajemy mięso, wsypujemy mieszankę przypraw i smażymy dokładnie (do takiej postaci, że moglibyśmy je już zjeść bez dalszej obróbki).
- Po usmażemiu mięso przekładamy do oddzielnego pojemnika.
- Fasolę zgniatamy na miazgę lub blendujemy (pozostawiając trochę płynu z puszki). Jeżeli jest twarda to możemy ją przez chwilę podsmażyć z zalewą.
- Bierzemy jedną tortillę (lub 1/8 lawaszu – to ciasto jest dość delikatne, więc lepiej przygotować małe chimichangi – nie większe niż pięść dobnej dłoni) i nadziewamy w sposób następujący:
- bierzemy płaską łyżkę pasty z fasoli i rozsmarowujemy na niewielkim fragmencie ciasta w jego dolnej części,
- na pastę nakładamy 1-1,5 łyżki mięsa (na tortillę można śmiało ze 3)
- w tym momencie możemy dodać warzywa wymienione przed przepisem
- posypujemy serem i zawijamy – tortillę według wzoru na opakowaniu, lawasz bardzo delikatnie najpierw od dołu, potem robimy lekkie zakładki po bokach i całość rolujemy do góry.
- W czasie przygotowywania pierwszych kilku chimichang rozgrzewamy olej (my smażyliśmy w małym garnuszku, by olej był nieco głębszy, a jednocześnie nie palił się szybko).
- Smażymy do zarumienienia tortilli/ lawasza po 1-2 minuty z każdej strony.
Składniki do chimichangi możemy przygotować np. na 2 dni. Zamknąć w pudełeczkach i przechowywać w lodówce. Punkty 7-9 zrealizować tuż przed podaniem.
Źródło: