Czas wykonania: około pół godziny
Trudność: łatwe
Danie kuchni meksykańskiej
Zestawienie przepisów
Arroz rojo – w dosłownym tłumaczeniu “czerwony ryż” to proste risotto. Czym farbujemy ryż na czerwono? Papryką i pomidorami.
Danie można zjeść samodzielnie, ale świetnie się sprawdzi w połączeniu z Chilli con carne albo innymi (niekoniecznie meksykańskimi) mięsnymi potrawami w miejsce zwykłej porcji ryżu.
Składniki
- 200 g ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1,5 szklanki passaty
- 1,5 szklanki bulionu
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie
- Cebulę drobno kroimy i smażymy na 2 łyżkach oliwy.
- Po usmażeniu dodajemy posiekany drobno czosnek na 2 minuty dalszego podsmażania.
- Następnie wlewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy ryż.
- Przez chwilę mieszamy, żeby tłuszcz okleił ryż.
- Dolewamy passatę i bulion.
- Dodajemy przyprawy.
- Gotujemy dopóki ryż nie zmięknie (ok. 20-25 minut).
Źródło: