Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Północna, Meksyk  /  9 marca 2023

Arroz Rojo – pomidorowy ryż

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: około pół godziny
Trudność: łatwe

Danie kuchni meksykańskiej
Zestawienie przepisów

Arroz rojo – w dosłownym tłumaczeniu “czerwony ryż” to proste risotto. Czym farbujemy ryż na czerwono? Papryką i pomidorami.

Danie można zjeść samodzielnie, ale świetnie się sprawdzi w połączeniu z Chilli con carne albo innymi (niekoniecznie meksykańskimi) mięsnymi potrawami w miejsce zwykłej porcji ryżu.

Arroz Rojo
Arroz Rojo, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1,5 szklanki passaty
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 4 łyżki oliwy
Gotowe Arroz Rojo
Gotowe Arroz Rojo, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno kroimy i smażymy na 2 łyżkach oliwy.
  2. Po usmażeniu dodajemy posiekany drobno czosnek na 2 minuty dalszego podsmażania.
  3. Następnie wlewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy ryż.
  4. Przez chwilę mieszamy, żeby tłuszcz okleił ryż.
  5. Dolewamy passatę i bulion.
  6. Dodajemy przyprawy.
  7. Gotujemy dopóki ryż nie zmięknie (ok. 20-25 minut).

Źródło:

  • https://www.kulinarnapokusa.pl/ryz-meksykanski-arroz-rojo/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka północna
  • danie główne
  • meksyk

Nawigacja wpisu

Kuchnia meksykańska
Burrito – ryż i mięso mielone zawinięte w tortille

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...