W potrawach dominują ryż, owoce morza, mango i kokos z dużą domieszką przypraw. Potrawy, których możemy skosztować w Indonezji, są bardzo zróżnicowane. Jak przystało na kraj, który składa się z tysięcy wysepek, na stołach króluje różnorodność pełna aromatycznych przypraw.
Przekąski

Plecing Kangkung — sałatka ze szpinaku wodnego, kiełków fasoli, orzeszków, pasty krewetkowej i ostrego sambalu

Sambal – baza zrobiona z chili, czosnku, szalotki

Rujak – pikantna sałatka z ananasem, ogórkiem i papają
Zupy

Rawon – czarna, wołowa zupa zrobiona z wołowiny oraz czarnych orzeszków keluak

Soto Betawi – zupa na bazie marynowanej w trawie cytrynowej wołowiny, z dodatkiem mleka i mleczka kokosowego

Soto Mie – zupa na bazie rosołu z kurczaka podawana z makaronem, kurkumą i krojonymi spring rollsami

Soto Ayam – bulion warzywny podawany z jajkiem na miękko i mięsem z kurczaka
Dania główne

Nasi Goreng – ryż smażony z kurczakiem, krewetkami i warzywami

Gado-gado – Mix sałaty, pomidorów, ogórka, tofu i gotowanego jajka polany sosem z orzeszków ziemnych

Sate ayam – szaszłyki z kurczaka

Nasi Padang – ryż z sosem ze świeżej pasty curry i mleczka kokosowego

Ayam goreng – kurczak smażony w przyprawach

Bakso – klopsiki z dodatkiem mąki z tapioki, podawane w rosole z kurczaka

Rendang – mięso gotowane w mleczku kokosowym z bogactwem przypraw

Nasi pecel – ryż z sosem z orzeszków ziemnych

Mie goreng – makaron smażony z warzywami, sosem sojowym i chilli

Siomay – pierożki z nadzieniem mięsnym

Lumpia – Smażone krokieciki, spring rolls

Martabak Telur – smażone krokiety z jajkiem, szczypiorkiem i mięsem

Perkedel Kentang – pulpety ziemniaczane

Sate lilit – szaszłyki rybne
Desery
