Pierwsze skojarzenie? Curry, butter chicken czy garam masala? A może bogactwo przypraw (kmin rzymski, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, kurkuma czy chilli) różne rodzaje chlebków, warzywa i ryż?
Kuchnia indyjska to przede wszystkim niezwykła głębia smaku i aromatu. Jeśli tylko próbowałaś/łeś już kiedyś poniższych dań, już po chwili zagłębiania się w tę listę, poczujesz się jak przy czytaniu menu w indyjskiej restauracji.
Niniejszym rozpoczynamy jedną z najbardziej aromatycznych wypraw w naszej kuchni.
Przekąski

Pakora – warzywa smażone w cieście

Paratha – smażony chlebek

Naan – placki pieczone

Masala Dosa – naleśniki z farszem warzywnym


Chapati – placki
Zupy

Sambar – zupa z soczewicy i tamaryndowca
Dania główne

Aloo Gobi – kalafior z ziemniakami

Butter Chicken – curry z kurczaka w pomidorowow maślanym sosie

Dal Tadka – potrawka z soczewicy

Dal Makhani – soczewica z masłem i sosem pomidorowym


Rogan Josh – mięso duszone w sosie maślanym

Tandoori Chicken – kurczak pieczony w sosie

Kurczak Vindaloo – kurczak w sosie

Biriyani – pieczony ryż z mięsem

Korma – kurczak w sosie migdałowym

Keema – curry z mielonyym mięsem
Desery

Ras malai – deser z serka w sosie mlecznym

Barfi – słodycze na bazie mleka
